Opširnije

DELEGACIJA ŽICG UČESTVOVALA NA KONFERENCIJI U BEČU

Izvršni direktor Željezničke infrastrukture Crne Gore,  Ljubiša Čurčić i Lucija Filipović, pomoćnica izvršnog direktora za predpristupne fondove, učestvovali su u radu  V godišnje  željezničke Konferencije, koja je održana od 18 do 20. novembra 2019. godine u Beču.

Ovu Konferenciju  je organizovala Svjetska banka zajedno sa Ministarstvom finansija Austrije, a bavila se temom „Integracija željeznice na kapijama Evrope“  sa posebnom pažnjom na zemlje zapadnog Balkana i regiju Kavkaza. Razgovaralo se i o procesima reforme željeznice, otvorenom pristupu, željezničkim inovacijama, itd. Ovom prilikom predstavnici ŽICG su učestvovali kao govornici panela na temu „Primjena integracionih politika - željezničko iskustvo”.

Konferencija  je organizovana uz podršku i učešće predstavnika državne željeznice Poljske, Instituta za željezničko inženjerstvo i transportnu ekonomiju Tehničkog univerziteta u Gracu, eksperata za željezničku politiku, Regionalnog direktora za infrastrukturu za Evropu i centralnu Aziju, Šefa PIU jedinice za implementaciju projekata  željeznica Albanije, Održavanja željezničke infrastrukture, Željezničke infrastrukture Srbije i CARGO, Međunarodnog odjeljenja za teret austrijskih Saveznih željeznica, itd.

Nakon Konferencije Izvršni direktor Ćurčić i Pomoćnica Filipović su  posjetili kompanije

‘’Swietelsky’’ i imali priliku da prisustvuju prezentaciji na temu: angažovanje građevinske kompanije u projekte ptivatno - javnog partnerstva,  i  ‘’Siemens Mobility’’  kojom prilikom su obišli  građevinsku fabriku za proizvodnju lake željezničke opreme.

"Željeznička infrastruktura Crne Gore u svom radu realizuje velike infrastrukturne projekte sanacije i modernizacije željezničke infrastrukture, koji imaju efekat postizanje visokog nivoa bezbjednosti i sigurnosti željezničkog saobraćaja, pa su ovakva okupljanja i razmjena iskustava i saznanja veoma značajna za nas", izjavio je Izvršni direktor Ljubiša Ćurčić.

 

RIOM PRESENTATION 2019