Opširnije

Svečano obilježen završetak radova na projektu stabilizacije 6 kosina

Željeznička infrastruktura Crne Gore AD – Podgorica je dana 21. 06. 2019. godine sa početkom u 11: 00 h svečano obilježili završetak radova,  na projektu stabilizacije 6 kosina. Na svečanosti su prisustvovali predstavnici EIB, Vlade Crne Gore, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Privredne komore, Uprave za željeznice i Izvođača radova.

Uz podršku Vlade Crne Gore (Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Ministarstvo finansija) obezbijeđena je podrška od strane Evropske investicione banke (EIB) i Zapadnobalkanskog investicionog fonda (WBIF) u jednakom procentualnom iznosu od po 50% (20 miliona EUR kredita i 20 miliona EUR donacija EU-WBIF) za finansiranje željezničkih infrastrukturnih projekata.

Rehabilitacija 6 velikih kosina na pruzi Vrbnica-Bar u Crnoj Gori je drugi ugovor, iz programa 20+20, čija implementacija je završena u ugovorenom roku. Sanirane kosine se nalaze sjevero od Podgorice. Projekat  je obuhvatio aktivnosti na stabilizaciji i obezbjeđenju pruge od odrona, lavina i klizišta, čime se postiže stabilizacija terena, povećanje bezbjednosti u odvijanju saobraćaja i veće brzine kretanja vozova.

Ugovor sa Izvođačem radova „Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo“, na iznos od 4.287.200,62 EUR (bez PDV-a) je potpisan 21. septembra 2017. godine je završen u ugovorenom roku, u okviru ugovorenog budžeta i na zadovoljavajući način.

Sanacija pruge i njeno redovno održavanje je posebno značajna za sjeverni region u smislu unapređenja saobraćajnih veza, povećanjem brzine i skraćenjem vremena vožnje, eliminisanjem uskih grla u saobraćaju i na infrastrukturi. Svi učesnicu su izrazili zadovoljstvo na projektu i iskazali pozitivno mišljenje za nastavak buduće saradnje.