Opširnije

Kompanije PLASSER & THEURER i GETZNER u posjeti ŽICG

Predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore, Prof. dr Safet Kalač sa saradnicima primio je danas delegacije renomiranih evropskih kompanija: PLASSER & THEURER, koja je lider na evropskom tržištu u proizvodnji mašina za izgradnju kolosjeka, vozila za radove održavanja željezničke infrastrukture, mašina za nabijanje kolosjeka kao i specijalnih mašina za održavanje željezničke infrastrukture i kompanije GETZNER, koja proizvodi obloge koje se postavljaju ispod betonskih pragova I tucanika koje štite kolosjek od habanja, imaju moć prilagođavanja i elastičnosti prilikom prolaska voza. Na ovaj način direktno utiču na produžavanje vijeka kolosjeka i kolosječnog pribora i daju značajan doprinos bezbjednosti saobraćaja.

Od nastajanja kompanija Plasser & Theurer i Getzner i prvih inovacija u njihovom naučnom radu munjevito se razvio sektor izgradnje kolosjeka, kao i mehanizacije koja ga opslužuje.

Izazovi budućnosti zahtijevaju nova rješenja u oblasti mašina za izgradnju kolosjeka, vozila za radove održavanja, mašina za nabijanje i specijalnih mašina, pa ih kompanije Plasser & Theurer i Getzner uspješno razvijaju i isporučuju na tržišta Evrope i cijelog svijeta. Ove mašine doprinose ekonomičnosti, većoj efikasnosti, pobolјšanoj ergonomiji i trajnoj zaštiti okoline, te tako nastavlјaju sa pisanjem priče o uspjesima na polju inovativnosti i efikasnosti izgradnje i održavanja kolosjeka.

Godinama Željeznička infrastruktura Crne Gore ima izvanrednu saradnju sa kompanijama PLASSER & THEURER i GETZNER pa je i današnji susret upriličen u cilju ostvarivanja, odnosno nastavka saradnje, usvajanja saznanja o novim rješenjima i dostignućima ovih kompanija radi unapređenja naše mehanizacije, koja nam je neophodna za unapređenje stanja i održavanja željezničke infrastrukture.  

Željeznička infrastruktura Crne Gore posvećeno radi na realizaciji infrastrukturnih projekata a redovno i kivalitetno održavanje  infrastrukture doprinosi povećanju stepena bezbjednosti i sigurnosti  željezničkog saobraćaja.

“Danas smo imali priliku da se upoznamo sa najmodernijim dostignućima iz oblasti tehnike koja se koristi za održavanje željezničke infrastrukture, kao i mogućnosti da stečena iskustva prenesemo i iskoristimo u svom svakodnevnom radu na održavanju željezničke infrastrukture, zbog čega se zahvaljujemo kompanijama Plasser & Theurer i Getznera u nadi da će saradnja u budućnosti biti još bolja i konstruktivnija.

Budući da smo putem resornog ministarstva, ka Vladi Crne Gore uputili inicijativu za finansiranje nabavke opreme za održavanje željezničke infrastrukture, putem kreditnog zaduženja u iznosu od 10 miliona eura, vjerujemo da će Vlada Crne Gore prepoznati značaj ove inicijative i da će realizacija ovog projekta biti izvjesna u bliskoj budućnosti ”, izjavio je Predsjednik Odbora direktora  ŽICG, Prof.dr Safet Kalač.