Opširnije

Izvršni direktor Ljubiša Ćurčić sa saradnicima obišao prugu od Podgorice do Bijelog Polja

Danas je Izvršni direktor Ljubiša Ćurčić sa saradnicima obišao prugu od Podgorice do Bijelog Polja, sa željom da se upozna sa projektima koji se realizuju na ovoj dionici pruge i sa zaposlenima koji na ovoj veoma teškoj dionici regulišu saobraćaj i održavaju željezničku infrastrukturu.

Na svom putovanju do Bijelog Polja, Izvršni direktor sa saradnicima je obišao gradilišta gdje se realizuju veoma značajni infrastrukturni projekti :

  • Zamjenu signalno/sigurnosnih uređaja u stanici Podgorica, kao glavnom čvorištu mreže, izvodi “AŽD Praha” iz Republike Češke i do kraja septembra 2018. godine planira da završi ovaj značajni projekat. Ugovorena vrijednost investicije je 7,2 miliona eura za radove i nadzor. Primjenom novih tehnologija i težnjom da se iste uvedu na cijeloj željezničkoj mreži i uveže u jedinstven savremeni sistem signalno sigurnosne tehnologije praćenja i nadzora na željezničkoj infrastrukturi, ŽICG obezbjeđuje optimalne uslove za bezbjedniji i redovitiji saobraćaj.
  • Sanacija 6 kosina na dionici Lutovo-Bratonožići je u toku a radove izvodi kompanija „Euro-Asfalt“ iz Sarajeva. Ugovorena vrijednost ove investicije je 5 miliona eura.

Željeznička infrastruktura Crne Gore na ovoj dionici pruge planira još mnogo značajnih projekata koji će nivo bezbjednosti željezničke infrastrukture podići na viši nivo i obezbijediti redovitije i bezbjednije regulisanje saobraćaja:

  • Remont gornjeg stroja na dionici Kos-Trebešica
  • Sanaciju 5 prednapregnutih betonskih mostova na dionici Trebaljevo-Kos
  • Sanaciju 24 betonska mosta na dionici Bijelo Polje-Bar
  • Sanaciju 20 tunela na dionici Bijelo Polje-Bar
  • Sanaciju tunela br. 206 između stanice Trebešica i ukrsnice Lutovo
  • Sanaciju propusta i regulaciju vodotokana 8 lokaliteta na pruzi Vrbnica-Bar, kao i
  • Rekonstrukciju i adaptaciju željezničke stanice Bijelo Polje za potrebe zajedničke granične stanice

 

Izvršni direktor Ljubiša Ćurčić se zahvalio kolegama, kao i zaposlenima u stanicama i na željezničkoj infrastrukturi na angažovanju i doprinosu da prugu i infrastrukturu na njoj održavaju bezbjednom i prohodnom za redovito odvijanje željezničkog saobraćaja. Takođe, Izvršni direktor je naglasio da ŽICG realizacijom projekata generalnog remonta pruge na potezu Podgorica-Bijelo Polje, kao najtežem dijelu mreže za održavanje i izvođenje radova, stvara bolju, kvalitetniju  i sigurniju prugu   i njeno dovođenje na evropski nivo kroz naredni period.