Opširnije

POTPISAN UGOVOR ZA NADZOR I IZVOĐENJE RADOVA NA ZAMJENI SIGNALNO-SIGURNOSNOG UREĐAJA U ŽELJEZNIČKOJ STANICI PODGORICA

Željeznička infrastruktura Crne Gore AD – Podgorica je 2. avgusta 2017. godine potpisala ugovore  za nadzor i izvođenje radova na zamjeni signalno-sigurnosnog uređaja u željezničkoj stanici Podgorica. Ugovor za nadzor je potpisan sa grčkim konzorcijumom „ERGOSE S.A. (Lider), SYSTEMA (Partner)” na ukupan iznos od 490.200,00 eura, dok je ugovor za izvođenje radova potpisan sa češkom firmom „AŽD Praha s.r.o. Praha“ na ukupan iznos od 6.149.874,76 eura, sa rokom završetka radova od 12 mjeseci. Ugovore su potpisali: gospodin Milan Čolaković, Izvršni direktor ŽICG; gospodin Dimitros Koutsoukos, Član Upravnog odbora (ERGOSE S.A.); gospodin Ioannis Papapanagiotou, Generalni direktor (SYSTEMA Consulting SMLTD)  i gospodin Reně Šigut, Pravni zastupnik (AŽD Praha s.r.o. Praha).

 

 

Ugovori su sastavni dio ''Projekta rehabilitacije na glavnoj pruzi Beograd-Bar (SEETO željeznička ruta 4) odnosno željezničke pruge Vrbnica-Bar, dio kroz Crnu Goru'' koji se u iznosu od jedne polovine finansira iz kredita EIB, dok se druga polovina finansira iz donacije Evropske Unije kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF).

Radovi na signalizaciji će uključiti kompletnu zamjenu postojećeg sigurnosnog uređaja koji je bio relejnog tipa (Siemens SpDrS-64-JŽ) sa novim savremenijim elektronskim sigurnosnim uređajem koji će omogućiti upravljanje staničnim uređajem na puno jednostavniji i efikasniji način, i eliminisaće  dosadašnje probleme otežanog održavanja starog sistema zbog nedostatka rezervnih djelova. U dugoročnom planu nastaviće se sa modernizacijom ovog tipa i u drugim službenim mjestima, sa krajnjim ciljem da se službena mjesta uvežu u centralno upravljanje – telekomanda.

Ugovor za radove će se implementirati po FIDIC uslovima ugovaranja za građevinske  i tehničke radove po projektu Investitora (Crvena knjiga – prvo izdanje iz 1999. godine).

Tokom i nakon zvanične ceremonije potpisivanja ugovora razgovarano je o daljim koracima koji treba da obezbijede kvalitetnu, blagovremenu i ekonomičnu implementaciju ugovora.