Opširnije

Potpisan ugovor s Evropskom investicionom bankom za rekonstrukciju željezničke infrastrukture vrijedan  44,8 miliona eura

 

Danas je potpisan ugovor s Evropskom investicionom bankom za rekonstrukciju željezničke infrastrukture vrijedan  44,8 miliona eura

 

U okviru svečane ceremonije danas je potpisan ugovor s Evropskom investicionom bankom o finansiranju rekonstrukcije željezničke infrastrukture na liniji Bar-Vrbnica. Poptisani ugovor je rezultat saradnje s Evropskom investicionom bankom i Evropskom komisijom, koja je posredstvom Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF) prepoznala važnost ovog projekta i podržala njegovo sprovođenje u kontekstu unapređenja regionalne infrastrukturne povezanosti.

Potpisanim ugovorom predviđena je  podrška Crnoj Gori za rekonstrukciju željezničke infrastrukture u visini od 44,8 miliona eura.  Od ovog iznosa EU je obezbijedila 20 miliona eura bespovratnih sredstava, kreditEIB-a iznosi 20 miliona eura, a ostatak od 4,8 miliona eura  biće obezbijeđen iz ostalih izvora finansiranja u slučaju dodatnih, nepredviđenih tehničkih i finansijskih troškova tokom perioda implementacije projekata.

Sredstva su namijenjena za finansiranje projekata na željezničkoj liniji Bar-Vrbnica i to: zamjena signalno – sigurnosnog uređaja u stanici Podgorica, radovi na sanaciji prioritetnih betonskih mostova , tunela i kosina kao i  vršenje nadzora nad radovima.

Potpisivanjem sproazuma ispunjeni su uslovi za operativno korištenje sredstava, nakon odluke EU da  u okviru Berlinskog procesa odobri investicioni grant od 20 miliona eura. Finansijskom podrškom EU u okviru ove važne inicijative usmjerene na unapređenje regionalne saobraćajne povezanosti još jednom je potvrđena važnost razvoja željezničkog soabraćaja kao ekološki prihvatljivog vida prevoza robe i putnika u skladu sa standardima EU.

Za finansiranje projekata iz kredita EIB-a, bilo je potrebno da EIB i Željeznička infrastruktura AD, potpišu Finansijski ugovor za projekat „Željeznička infrastruktura III“, u iznosu od 20 miliona eura, što je danas i učinjeno.

Za odobrenje kreditnih i grant sredstava Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore AD,  Vlada Crne Gore je obezbijedila Garanciju za kreditni aranžman između EIB-a i ŽICG AD. Zakonom o budžetu Crne Gore za 2017. godine, donešena je odluka o zaduživanju i izdavanju garancije za kreditni aranžman između ŽICG AD i EIB-a, u iznosu od 20 miliona eura, od kojih će u 2017. godini biti efektivan iznos od 7 miliona eura.

 

 

  Šef kabineta-PR                                                                                                       

  Mirjana Vujović