Opširnije

APEL JAVNOSTI

 

Proteklih nekoliko dana smo svjedoci tencioznih naslova u štampanim i elektronskim medijima po pitanju rada putnih prelaza na željezničkoj infrastrukturi.

Kako je Željeznička Infrastruktura Crne Gore upravljač željezničkom infrastrukturom i u obavezi da obezbijedi uslove za bezbjedan i redovan željeznički saobraćaj,  tako osjećamo  obavezu da pojasnimo javnosti Crne Gore šta se zapravo događa i koje mjere preduzimamo kako bi prevazišli probleme sa kojima se suočavamo.

Najčešći razlozi nefunkcionisanja putnih prelaza na željezničkoj infrastrukturi su otuđenje osnovnih sredstava bez kojih isti ne mogu da funkcionišu. U slučajevima koji su proslednjih dana tema štampanih medija su putni prelazi u Golubovcima i Zagoriču gdje su  razlozi kvara upravo otuđenje baterija za napajanje.

Kada putni prelaz ne funcioniše otpravnik vozova  daje Nalog br 1. mašinovođi voza koji propisuje proceduru u ovim slučajevima. Mašinovođa je u obavezi da ispred putnog prelaza zaustavi voz, vizuelno se ubijedi da je saobraćaj bezbjedan i tek nakon toga nastavi putovanje.

Pomenute baterija koje su najčešći uzrok nefunkcionisanja putnih prelaza su često na meti lopova. Za jedan putni prelaz potrebno je oko 6 baterija x 6W, što ŽICG košta oko 1.200, eura. Na putnim prelazima Vukovci, Mahala, Cijevna , Bistrica i Zagorič  u proteklih 6 mjeseci otuđene su baterija čak tri puta.

Kada se dogodi otuđenje na željezničkoj infrastrukturi na centralnoj postavnici otpravnika vozova pojavi se indikacija kvara putnog prelaza. Na mjesto događaja izlazi dežurna služba ŽICG koja vrši uviđaj i  o istom obavještava Upravu Policije.

Kako nemamo rezultata po pitanju otkrivanja i kažnjavanja počinioca ovih nečasnih djela to se ista u kontinuitetu nastavljaju i direktno nanose štetu prije svega ugrožavajući bezbjednost željezničkog saobraćaja.

Ovim putem želimo da zamolimo učesnike u saobraćaju, vozače drumskih vozila da imaju strpljenja i pažljivo prelaze preko putnih prelaza poštujući prije svega obavezujući znak STOP,  i na taj način daju doprinos bezbjednosti svojoj lično i bezbjednosti putnika u vozu. Mole se građani koji na bilo koji način mogu pomoći da se otkriju počinioci ovih nečasnih radnji prijave iste na telefon saobraćajnog dispečera u ŽICG 441 269 i na taj način daju doprinos bezbjednosti drumskog i željezničkog saobraćaja.