Opširnije

Obilježen *Dan crnogorskih akcijaša* 1. april

 

Na inicijativu Udruženja akcijaša veterana Crne Gore, a uz podršku željezničkih preduzeća i to Željezničke infrastrukture Crne Gore, Željezničkog prevoza Crne Gore, Održavanja željezničkih voznih sredstava i  Montekarga, danas je simbolično obilježen Dan oimladinskih radnih akcija 1. april.

Oko 50 akcijaša veterana položilo je vijenac na spomenik akcijašima koji su gradili prugu Titograd-Nikšić. Na spomenik u Barama Šumanovica okuljenima su se obratili Dragan Mitov Đurović, Predsjednik udruženja akcijaša veterana Crne Gore i ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore, G-din Ivan Brajović.

Brigadiri su evocirali uspomene kad se gradilo zajedničkim snagama, pregalaštvom i radom vrijednih omladinki i omladinaca. Nakon II svjetskog rata Crna Gora je dobila željezničku saobraćajnicu: Titograd – Nikšić građenu oskudnim tehničkim sredstvima, dobrovoljnim radom, uz veliki radni elan pretežno omladinskih radnih brigada, čemu i duguje svoje ime * Omladinska pruga*. Pruga Nikšić – Titograd duga je 57 kilometra i nesumnjivo je predstavljala najteži objekat u cijelom petogodišnjem planu izgradnje Crne Gore. Omladina je i u tom prelomnom momentu bila oslonac i moćna snaga crnogorskog društva. U gradnji *Omladinske pruge* Nikšić – Titograd učestvovalo je 1945 brigadista. Omladina se obavezala da će prugu izgraditi do 13. jula 1948. godine. Za nepunih 15 mjeseci na osam dionica pruge smijenilo se 115 omladinskih brigada,101 frontovska brigada, 23 brigade iz drugih jugoslovenskih republika, 18 stručnih i specijalnih brigada sa ukupno 49.385 graditelja. Pruga Nikšić – Titograd, iako je uglavnom bila omladinska, kao građevinsko remek djelo je kolektivni podvig i ostvarenje cijelog naroda Crne Gore. 

Ministar je  istakao da je ovaj dan  podsjetnik na ono što su nam generacije akcijaša ostavile da dalje gradimo naše društvo  i unaprjeđujemo željezničku mrežu  Crne Gore.